Studenten van Acuive kunnen nu zelf hun examens boeken, klik hier

De praktijk van Serpil en Serap

In de rubriek ‘De praktijk van..’ staat elke maand een oud-cursist centraal die vertelt over de periode ná het behalen van haar diploma. Wat is ze na de opleiding van Acuive gaan doen? Hoe is het opbouwen van een nieuwe carrière haar vergaan? Deze keer: Serap en Serpil.

Allebei vanuit Turkije naar Nederland verhuisd, allebei getrouwd en moeder van twee jonge kinderen, allebei hard aan de weg aan het timmeren in hun eigen beautysalon. Toen Serap en Serpil elkaar leerden kennen wisten ze meteen dat ze veel aan elkaar gingen hebben. “We bellen elkaar bijna elke dag”.

Veel certificaten

Nadat Serpil trouwde met haar man, duurde het een poos voordat ze een Nederlands visum kreeg. Om de tijd te overbruggen besloot ze bij een nabijgelegen salon naar binnen te stappen. Daar zochten ze een manicure. Ze vertelt: “Ik had geen ervaring, maar gaf aan dat ik snel leerde. Op vrijwillige basis ben ik toen aan de slag gegaan en heb ik in twee jaar tijd allerlei behandelingen geleerd”. Eenmaal in Nederland wilde ze eerst de tijd nemen om te wennen en de taal te leren. Maar toen ze tijdens haar zwangerschap naar een salon zocht die een complete harsbehandeling aanbod en die niet kon vinden, werd de eerste stap richting een eigen beautysalon gezet. “Ik dacht toen, hier wil ik iets mee. Het is in Nederland niet zo gebruikelijk om volledig te harsen, maar in Turkije wel. Ik kocht alle harsmaterialen en ben reclame gaan maken.” Van het een kwam het ander en inmiddels prijken er aan de muur van Serpils beautysalon een heleboel lijstjes met certificaten. “Stilzitten is niks voor mij, ik wil altijd nieuwe dingen leren”, lacht ze.

Niet niks doen

Omdat een erkend diploma schoonheidsspecialist nog miste in de galerij, besloot Serpil na verloop van tijd een complete opleiding bij Acuive te gaan volgen. Die heeft ze onlangs afgerond. Een paar jaar eerder deed Serap dat ook. “Toen ik in Nederland kwam wonen, wilde ik niet niks doen. Ik begon met het aanbieden van een laserbehandeling en ben toen de opleiding tot schoonheidsspecialist gaan doen. In Turkije had ik al een aantal jaar in een kapsalon gewerkt en daarom heb ik ook nog de kappersopleiding gedaan.” Tegenwoordig werkt Serap deels bij een kapsalon en deels in haar eigen studio. “Mijn specialiteit is permanente make-up. Dat vind ik heel erg leuk om te doen.”

Samen oefenen

Samen studeren deden Serpil en Serap niet. Ze waren elkaar dus misgelopen als de directrice van Acuive ze niet aan elkaar gekoppeld had. “Zij dacht dat het wel zou klikken tussen ons. En dat klopte. Na onze kennismaking wisselden we nummers uit en zochten we elkaar steeds vaker op”, vertelt Serap. “Inmiddels zijn we echt vriendinnen geworden. We wonen ver uit elkaar, maar kunnen uren bellen.” Ze hebben het dan over privézaken, maar ook over hun werk. “We hebben het over nieuwe behandelingen en kansen voor onze salons. Ook proberen we wel eens nieuwe dingen uit. Dan nodigen we modellen uit en gaan we samen oefenen. Dat is altijd heel leuk en gezellig.”

Krachten bundelen

Samen leren, van elkaar leren, ideeën uitwisselen: Serpil en Serap hebben elkaar helemaal gevonden. “Het is heel erg fijn om met iemand te kunnen samenwerken, die hetzelfde doet als ik”, vertelt Serpil, “we hebben allebei iets opgebouwd en door de krachten te bundelen worden we allebei weer sterker en beter”. Kijkend naar de toekomst zien ze nog meer samenwerkingen voor zich. In de vorm van trainingen die ze zelf geven en heel misschien zelfs een gedeelde zaak. Serap: “Maar nu niet, hoor. En misschien gaan we wel allebei een hele andere kant op. Je weet het nooit. Hoe dan ook blijven we elkaar verbeteren en aanmoedigen. Dat weet ik zeker”.

Serpil Emre / Myrabella Serap

Ander nieuws

De praktijk van Ruud

In de rubriek ‘De praktijk van..’ staat een (oud-)cursist centraal. Hoe gaat de opleiding en hoe gaat het met de omschakeling naar een nieuw beroep?

» Lees verder

Wil jij ook € 1000 studie budget?

Wil jij een opleiding bij Acuive gaan doen die bijdraagt aan jouw succesvolle carrière?

Dan kun je gebruik maken van de nieuwe subsidieregeling van de overheid: het STAP-budget. €1.000 krijg je cadeau om een erkende opleiding (deels) mee te betalen. Zo wordt studeren een stuk voordeliger!