Meld je nu aan voor €1.000 STAP-budget op een opleiding van Acuive! Lees hier meer.

De praktijk van Anca Lap

In de rubriek ‘De praktijk van..’ staat elke maand een oud-cursist centraal die vertelt over de periode ná het behalen van haar diploma. Wat is ze na de opleiding van Acuive gaan doen? Hoe is het opbouwen van een nieuwe carrière haar vergaan? Deze keer: Anca Lap uit Soest.

Als het aan Anca Lap ligt, dan komt er vandaag nog verandering in het imago van de pedicurebranche. “De buitenwereld ziet ons als nagelknippertjes met wie te sollen valt. Ik vind dat pedicures serieuzer genomen moeten worden. Maar dat begint bij onszelf. Want er zijn nog steeds zoveel pedicures die zichzelf niet eens serieus nemen”.

Frustratie

Anca besloot zich jaren geleden om te scholen tot pedicure, nadat de pedicure die de voeten van haar dochter behandelde, tweemaal verzaakte. “Ik raakte daar zo gefrustreerd door, dat ik dacht, ik ga het zelf doen”. De opleiding en het pedicuren bevielen haar zo goed, dat ze doorstudeerde naar medisch pedicure en een eigen praktijk begon. “Ik werkte vroeger bij de politie, op de jeugd en zeden afdeling. Dat was nogal wat anders. Maar het idee om voor mijzelf te beginnen trok enorm. Daarom ben ik geleidelijk af gaan bouwen bij de politie en op gaan bouwen in mijn praktijk”.

Twee stoelen

Waar ze eerst begon in een slaapkamer, heeft ze inmiddels een ruime praktijk ónder haar huis. Een ruimte met eigen ingang, een toilet en keukentje. En: twee stoelen. “Meteen toen ik volledig voor mijzelf ging werken, ben ik ook erkend leerbedrijf geworden en stagiaires gaan aannemen. Ik zag daar veel voordelen in. Zo hielp ik studenten, maar pakte ik ondertussen de nieuwste kennis en technieken mee. Ook wilde ik graag uitbouwen, groter worden, en dat lukt niet in je eentje, daar heb je personeel voor nodig. Veel stagiaires bleven na hun studie als zzp’er bij mij werken.” Inmiddels werkt Anca zelf niet meer als pedicure in haar praktijk, maar verhuurt zij de stoelen aan de ZZP’ers. “Ik doe nog wel alles eromheen, zoals het klantcontact, de administratie en de bestellingen.” Het liefst opent Anca een groot pand waar meerdere pedicures ondergebracht worden. “Ik ben ervan overtuigd dat wij pedicures hetzelfde kunnen werken als bijvoorbeeld kappers. Maar op de een of andere manier blijft het bij salons aan huis.”

Niet serieus genomen

Dat pedicures niet op waarde worden geschat, zit Anca dwars. “Ze zien ons nog te veel als nagelknippertjes. En dat terwijl het een heel serieus en mooi beroep is, waar een hele goede boterham mee te verdienen valt.” Volgens Anca nemen pedicures zichzèlf ook niet altijd serieus. “Laatst sprak ik een pedicure die vertelde dat een klant zonder reden had afgezegd en dat ze toen lekker wasjes kon draaien. Dan ben je toch niet professioneel bezig?” Dat pedicures veelal vanuit huis werken én dat pedicure geen beschermde titel is, komt het vak niet ten goede vindt Anca. “Ik denk dat er nog wel iets mis is met wat wij pedicures uitstralen. En dat terwijl er zoveel vraag naar ons is. De buitenwereld moet juist weten dat er niet te sollen valt met ons.”

Pedicure voor mannen

Dat het Anca hoog zit, blijkt wel uit haar nevenactiviteiten. Ze is lid van de stuurgroep van het ROC, waar ze meedenkt over hoe ze jongeren kunnen enthousiasmeren voor het pedicurevak. En ze was een poosje in te huren als pedicurecoach. “De stagiaires en ZZP’ers waar ik mee werk probeer ik ook altijd mee te geven dat ze best op hun strepen mogen gaan staan. Als jij goed bent in je vak, mag je dat uitdragen. Wees niet bescheiden bij het bepalen van je tarief en beslis zelf onder welke voorwaarden je je werk wil doen. De klant is koning, maar jij bent keizer.”

Boven de marktprijs

Die doortastende werkwijze sijpelt door in de gehele bedrijfsvoering van Anca. Die zichzelf meer als ondernemer ziet, dan als pedicure. “Ik heb om te beginnen flink geïnvesteerd in degelijke materialen en apparatuur. Ook liet ik direct een goede website bouwen met een online boekingssysteem. En ik koos voor de naam Pedicure Soestdijk, want daar zoeken mensen op – niet op mijn naam. Verder heb ik met mijn tarief altijd boven de marktprijs gezeten. Dat durven anderen niet. Maar ik vind dat ik beloond mag worden voor het werk dat ik doe. Verhogen van mijn tarief deed ik in eerste instantie overigens niet. In plaats daarvan kortte ik de behandeltijd in door sneller en efficiënter te werken.”

Pedicure voor mannen

Om efficiënter te kunnen werken, ging Anca werken met vaste tijdsvakken, richtte ze een wachtruimte in en hing ze een televisie op. “Ik ben nou eenmaal geen maatschappelijk werkster. Het werk duurde langer door al het gepraat en ik nam het mee. Dat vond ik vervelend en zwaar.” Dat klanten afhaakten omdat ze het onpersoonlijk vonden, kon Anca niet deren. “De ideale klanten bleven over. Zij die weten dat ik doortastend te werk ga en hoge kwaliteit bied. Iemand zei laatst tegen mij dat ik een mannenpedicure ben. Kennelijk staat mijn praktijk zo bekend. Ik ben inderdaad niet van het cosmetische pedicuren, van het vertroetelen.”

Toekomst

Door de corona en het grote tekort aan pedicures staan de plannen van Anca om verder uit te breiden momenteel on hold. “Ik heb al de nodige bedrijfspanden bekeken, stoelen uitgezocht, plannen gemaakt voor de inrichting, maar het ontbreekt me gewoonweg aan goed personeel.” Bij de pakken neerzitten doet ze echter niet. “Ik bedenk wel weer iets. Ik heb gemerkt dat als ik loslaat, dat er dan juist dingen op me af komen. Dus wie weet wat de toekomst me brengt. Voor nu vind ik het goed en hoop ik vooral dat nieuwe pedicures hun vak net zo serieus gaan nemen als ik. Het is gewoon een kwestie van lef hebben.”

Ben jij op zoek naar een stageplek of praktijk om als zzp’er aan de slag te gaan? Bij Pedicure Soestdijk leer je niet alleen alles over het vak, maar ook over ondernemerschap. Meer info vind je op www.pedicuresoestdijk.nl.

Ander nieuws

De praktijk van Joyce

In de rubriek ‘De praktijk van..’ staat elke maand een oud-cursist of docent centraal die vertelt over haar mooie beroep.  Deze keer: Joyce. Meer mensen

» Lees verder

Wil jij ook € 1000 studie budget?

Wil jij een opleiding bij Acuive gaan doen die bijdraagt aan jouw succesvolle carrière?

Dan kun je gebruik maken van de nieuwe subsidieregeling van de overheid: het STAP-budget. €1.000 krijg je cadeau om een erkende opleiding (deels) mee te betalen. Zo wordt studeren een stuk voordeliger!