Volg je lessen veilig en verantwoord bij Acuive. Lees meer over de coronamaatregelen.

Geniet nog snel van belastingvoordeel!

Sta jij op het punt om een opleiding te volgen? Schrijf je dan nog deze maand in, want alleen dan kun je de studiekosten nog aftrekken bij de Belastingdienst. En dat scheelt flink in de portemonnee. We vertellen je er graag meer over.

Als je in 2021 een opleiding hebt betaald, kun je de gemaakte kosten aftrekken van je inkomsten. Dit doe je tijdens je aangifte inkomstenbelasting (dit doe je altijd in het voorjaar van het nieuwe jaar). Kosten die je mag aftrekken zijn cursusgeld, examengeld en leermiddelen die je moet hebben zoals boeken. Zaken als reiskosten en randapparatuur (zoals het gebruik van een laptop) mag je niet aftrekken. Verder geldt er een minimale drempel van €250 en een maximaal bedrag van €15.000. Afhankelijk van je inkomsten krijg je 49,5% of 37,1% van de gemaakte studiekosten terug. Dat kan dus flink oplopen.

Een rekenvoorbeeld

Je hebt in 2021 €2.500 aan lesgeld en materiaal zelf betaald. Dan is je belastingteruggave:

Opleidingskosten   €2.500
Drempelbedrag      €250     –

€2.250 x 49,5% = €1113,75
€2.250 x 37,1% = €834,75

Voorwaarden

Uiteraard gelden er een aantal voorwaarden. Zo moet je de opleiding vóór 31 december 2021 betaald hebben. Je mag alleen studiekosten van jouzelf en je fiscale partner aftrekken. Je mag niet in aanmerking komen voor studiefinanciering. De opleiding moet gericht zijn op je beroep of toekomstige beroep. En je moet een leertraject volgen. Op de website van de Belastingdienst staat het uitgebreid uitgelegd. Heb je nog vragen? Stel ze aan de Belastingdienst. Zij kunnen je alles precies uitleggen.

Ander nieuws

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share