Het verschil tussen voetmassage en -reflexologie

Voetreflexzonemassage, oftewel voetreflexologie, bevordert de energetische doorstroming van het gehele lichaam. Deze eeuwenoude techniek revitaliseert het lichaam en heft blokkades op. Veel mensen hebben vragen over de verschillen en overeenkomsten met een gewone voetmassage; wij geven daar graag antwoord op.

Overeenkomsten tussen reflexologie en massage

Een gewone massage en een voetreflexmassage hebben beide hetzelfde doel: iemand helpen ontspannen en drukpunten in het lichaam verlichten. Zowel een masseur als een voetreflextherapeut behandelen naast de voeten vaak andere delen van het lichaam. Waar veel masseurs het hele lichaam behandelen (zoals de rug, nek en schouders) beperkt een reflexoloog zich veelal tot de armen, handen, oren, het gezicht en natuurlijk de voeten.

Voetmassage en -reflexologie hebben verder overeenkomstig:

-          Het zenuwstelsel en energiesysteem worden gestimuleerd

-          De afvoer van afvalstoffen in het lichaam wordt bevorderd

-          De bloedcirculatie in voeten en benen wordt gestimuleerd

Verschillen tussen reflexologie en massage

Hoewel massage en reflexologie op het eerste gezicht veel op elkaar lijken, zijn er meer verschillen dan overeenkomsten.

Waar een voetmassage vooral ontspannend en rustgevend werkt, gaat reflexologie verder. Voetreflexmassage wordt gezien als natuurgeneeswijze, en is bedoeld om problemen elders in het lichaam op te lossen.

Bij een massage creëren rustgevende handbewegingen ontspanning in spieren, pezen en gewrichten. Vaak wordt door de gemasseerde geen pijn ervaren, maar is een gespannen of stijf gebied wel goed voelbaar. Waar een massage meer aan de oppervlakte blijft, gaat reflexologie de diepte in. Door middel van onder andere drukpunten, trillende bewegingen, strijken en kneden worden de voeten behandeld. Het is mogelijk dat de patiënt een gevoel ervaart dat als ‘prettige pijn’ omschreven wordt. Het pijnlijke gevoel verdwijnt wanneer het gebied losgemaakt is.

Volgens de leer van de reflexologie staat elk punt op de voet in verbinding met een corresponderend orgaan. De behandeling activeert het zelfgenezend vermogen van het lichaam en geeft verlichting bij bijvoorbeeld obstipatie, migraine en slapeloosheid.

Opleiding tot voetreflextherapeut

Een voetreflextherapeut heeft een opleiding voetreflexologie gevolgd, waardoor hij onder andere in staat is patiënten preventief te behandelen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren. Bekijk meer informatie over de opleiding op deze pagina, of neem contact met ons op.

voetreflexologie.jpg

Contact

Acuive opleidingen bv
Hoofdkantoor
Dijkhuizen 13
7961 AE Ruinerwold
T: 088 - 37 45 400
Praktijklessen / examenlocatie
CollegePoint
Recordweg 1
3821 AS AmersfoortT: 033 - 45 66 500

contact